Μόκα

Πηγή: TakeawayOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Ήταν το 1933 όταν ο Alfonso Bialetti δημιούργησε την διάσημη πλέον σε όλο τον κόσμο καφετιέρα του. Το κλασικό μπρίκι που πλέον κοσμεί τις μόνιμες εκθέσεις της Triennale Design Museum του Milano και της MoMA στην Νέα Υόρκη για την παρασκευή του σπιτικού “Εσπρέσσο”. Οι Ιταλοί το έχουν πάντα στην κουζίνα τους ή ακόμα και στα ταξίδια τους για να ψήσουν τον καφέ τους το πρωϊ.

Αν και οι οδηγίες λένε να μην πατάτε τον καφέ στο φίλτρο, λίγο πίεση με το κουταλάκι όπως τον στρώνετε θα δώσει καλύτερα αποτελεσμάτα. Συγκεκριμένα η διαδικασία παρασκευής του Εσπρέσσο με το ΜΟΚΑ είναι απλή.

– Ξεβιδώνετε το μπρίκι και αποκαλύπτεται το φίλτρο, το οποίο αφαιρείτε και γεμίζεται με νερό το κάτω μέρος του μπρικιού μέχρι λιγο κάτω από την βαλβίδα.
– Επανατοποθετείτε το φίλτρο και το γεμίζετε με ψιλοαλεσμένο καφέ για Εσπρέσσο.
– Στρώνετε τον καφέ με ένα κουταλάκι του γλυκού ώστε να ισοπεδωθεί και να φθάσει στο ίδιο επίπεδο με τα χείλη του φίλτρου.
– Βιδώνετε καλά το επάνω μέρος του μπρικιού και το τοποθετέιτε στο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας η της κουζίνας υγραερίου, με το καπάκι ανοικτό.
– Μόλις αρχίσει να βγάζει καφέ από το κέντρο – κλείνετε το καπάκι και το κατεβάζετε από την φωτιά.
– Ο Εσπρέσσο σας είναι έτοιμος.Η αρχή λειτουργίας της είναι πολύ απλή.

Τo νερό θερμαίνεται στην βάση της εσπρεσσιέρας και ο ατμός που παράγεται δημιουργεί πίεση και ωθεί το ζεστό νερό να ανέβει προς το μέσο που βρίσκεται και το πιάτι με τον αλεσμένο καφέ.

Ο καφές στη συνέχεια "ποτίζεται" με το νερό και το εκχύλισμά του έτοιμο λόγω της συνεχούς πίεσης συνεχίζει να ανεβαίνει μέχρι να βρεί έξοδο στο άνω τμήμα όπου και συλλέγεται.

Πηγή : By Alborzagros [CC BY-SA 3.0], Από Wikimedia
Δυστυχώς δεν έχει καϊμάκι. Είναι απολύτως κατάλληλος για FREDDO αλλά αν θέλετε να τον απολάυσετε ζεστό με καϊμάκι θα πρέπει να προμηθευτείτε τον ΜΟΚΑ BRIKKA, παρόμοιο μπρίκι, το οποίο έχει ένα μικρο- στοιχείο στην κεφαλή από όπου βγαίνει ο καφές και δημιουργεί καϊμάκι.

Το ΜΟΚΑ διατίθεται για ένα δύο τρία, και έξι ροφήματα και στο καφεκοπτείο μας στη Νάουσα παρέχουμε την δυνατότητα επιλογής του καφέ σας μέσα από το online κατάστημά μας με ειδικό κόψιμο για την εσπρεσσιέρα σας αυτή.

Πηγή : Wikipedia