Καφές φίλτρου

Η ιστορία πίσω από ένα φίλτρο

Ο ψημένος καφές, (Brewed coffee) είναι ο καφές που παρασκευάζεται με την έκχυση πολύ ζεστού νερού σε ειδικό φίλτρο διήθησης που περιέχει αλεσμένο καφέ. Στην Ελλάδα συνηθίζεται να αποκαλείται ως “Γαλλικος” ή καφές φίλτρου. Τα χάρτινα φίλτρα εφευρέθησαν στην Γερμανία από την Melitta Bentz το 1908[1] και πλέον χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του καφέ με την μέθοδο αυτή. Το 1954 το Wigomat, εφευρέθηκε από τον Gottlob Widmann, και κατοχυρώθηκε σαν πατέντα στην Γερμανία, αποτελεί τον πρόδρομο της σύγχρονης ηλεκτρικής καφετιέρας όπως την γνωρίζουμε.[2]


Πηγή HedKodin [CC BY 3.0], Wikimedia Commons

Δεν θα πρέπει να συνχέεται με τον καφέ που παρασκευάζεται με την κλασσική “Γαλλική καφετιέρα πίεσης” (σε άλλες χώρες την συνατούμε και ως cafetière, cafetière à piston, Cafeteria, press pot, coffee press, coffee plunger) που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό Attilio Calimani και κατοχύρωσε την πατέντα το 1929 αν και η αρχή ετοιμασίας του είναι σχεδόν ίδια.

Γαλλική καφετιέρα πίεσης

Ετοιμασία για Γαλλική καφετιέρα πίεσης

Τοποθετώντας σχεδόν βραστό νερό μέσα στην καφετιέρα μας, 93–96 °C (199–205 °F), σε αναλογία 30 g (1.1 oz) αλεσμένου καφέ ανά 500 ml (17 US fl oz) νερού. Αφήνουμε το μείγμα που σχηματίζεται να ανακατευτεί και να βγάλει όλα του τα αρώματα ο αλεσμένος καφές για περίπου τέσσερα λεπτά. Στην συνέχεια πιέζουμε τον άξονα με το καπάκι που περιέχει το φίλτρο ώστε να αποχωριστούν τα στερεά σώματα του καφέ από το ρόφημα. Η κατασκευή της Γαλλικής καφετιέρας πίεσης είναι τέτοια που δεν επιτρέπει υπολλόματα αλεσμένου καφέ στο ρόφημα, ούτε συμπιέζει τον καφέ αφήνοντας ένα μικρό κενό περίπου 30 mm (1.2 in) κάτω από το φίλτρο της. Φυσικά πρέπει να αναφερθεί ότι όσο περισσότερο μένει το ετοιμο ρόφημα μαζί με τον αλεσμένο καφέ στο εσωτερικό της καφετιέρας τόσο περισσότερο πικρίζει, κάτι που ορισμένοι προτειμούν.

 

Η Ναπολετάνα

Τέλος μια λιγότερο γνωστή καφετιέρα που χρησιμοποιεί την ίδια αρχή είναι και η ” napoletana”.

Πιστεύεται ότι εφευρέθηκε το 1819 από έναν Γάλλο με το όνομα Morize.[1][2] Ο λόγοςγια τον οποίο συνδέθηκε η ονομασία της με την πόλη της Ιταλίας δεν είναι ακόμα γνωστός. Σύντομα όμως θα αναφερθούμε εκτενώς και στην ετοιμασία του καφέ με αυτή.